© Lin Pernillelicencja: Creative Commons

Wycieńczający słodzik

11 stycznia 2008, 13:45

Nadmierne spożycie produktów bezcukrowych (słodzonych sorbitolem) może prowadzić do znacznej utraty wagi.



Obrazują bakterie, podszywając się pod glukozę

19 lipca 2011, 13:02

Naukowcy z Georgia Tech i Emory University opracowali nową rodzinę kontrastów do obrazowania, które wnikają do komórek bakteryjnych, podszywając się pod glukozę. Czynniki te, nazywane bazującymi na maltodekstrynie sondami do obrazowania (ang. maltodextrin-based imaging probes), pozwalają odróżnić infekcje bakteryjne od innych chorób zapalnych.


Z ust matki do jelit płodu

22 maja 2014, 11:41

W łożysku występuje cały ekosystem bakterii. Wygląda na to, że pochodzą one z... jamy ustnej matki.


Białka probiotycznych bakterii rozwiążą problem alergii pokarmowych?

16 marca 2016, 13:44

Białka uwalniane przez probiotyczne bakterie Bifidobacterium longum KACC 91563 usuwają objawy alergii pokarmowej.


Sztuczna inteligencja kontra lekarze. Algorytmy radzą sobie coraz lepiej

7 listopada 2017, 12:18

Magazyn Spectrum IEEE, wydawany przez Instytut Inżynierów Elektryków i Elektroników, wykonał interesujące zestawienie ostatnich osiągnięć sztucznej inteligencji na polu medycyny. Świetnie uświadamia ono, jak wielki postęp dokonuje się na polu SI oraz jak olbrzymie korzyści mogą przynieść systemy sztucznej inteligencji wspomagające pracę lekarzy.


Szczep E. coli może wywoływać nowotwór jelita grubego. Jest on... sprzedawany w probiotykach

28 lutego 2020, 09:56

To pierwsze badania, podczas których wykazano istnienie bezpośredniego związku pomiędzy obecnością bakterii zamieszkujących nasze ciało a pojawieniem się zmian genetycznych prowadzących do nowotworu.


Hormon głodu – grelina

25 maja 2023, 13:45

Grelina jest to endogenny peptyd mózgowo – jelitowy, wydzielany w dużych ilościach w żołądku u ludzi i gryzoni. Może pełnić biologiczną funkcję aktywacji receptora wydzielania hormonu wzrostu (GHSR). Została odkryta w 1999r. Od tego czasu przeprowadzono bardzo dużo badań dotyczących wpływu greliny na ludzki apetyt i odczuwaną przyjemność z jedzenia. Badania nad tym hormonem pokazały, że jest on wydzielany w wielu tkankach, a także bierze udział w regulacji neurohumoralnej, takiej jak homeostaza metaboliczna, stany zapalne, czy regulacja układu sercowo – naczyniowego1.


GMO - nadzieja czy zagrożenie?

2 sierpnia 2009, 21:43

Ile prawdy jest w opowieściach o katastrofalnym wpływie zmodyfikowanych genetycznie roślin na organizmy żywe? Kto ma rację: badacze i rolnicy, liczący na większą wydajność upraw, czy przeciwnicy GMO, ostrzegający nas przed zagrożeniami związanymi z korzystaniem ze zdobyczy inżynierii genetycznej?


Olej kokosowy zapobiega próchnicy?

3 września 2012, 10:05

Nadtrawiony olej kokosowy niszczy bakterie wywołujące próchnicę. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) uważają, że ten naturalny antybiotyk będzie można wykorzystać w produktach do higieny jamy ustnej, np. pastach do zębów.


Stała się otyła po przeszczepie mikroflory kałowej

5 lutego 2015, 10:56

Kobieta wyleczona z nawracającego zakażenia Clostridium difficile za pomocą przeszczepu fekalnego od dawczyni z nadwagą zaczęła później szybko przybierać na wadze i stała się otyła.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy